Kære Julemand

image

Allerede inden ungerne havde råbt “slik eller ballade” var hylderne proppet med kalenderlys, pyntegran og dette års sidste skrig indenfor julepynt. Julemarkederne og deres reklamer popper op hist og her og risalamande på “bøtte” står allerede i køledisken, næsten side by side med æbleskiverne.

Julen betyder for mange, en kavalkade af traditioner, juleklip sammenkomster med varm vin med rosiner og mandler i. Endda nogle mandler som er brændte og ‘last christmas’ på repeat. Så kører julekaravanen. Jeg elsker jul, det gør jeg virkelig. Som barn elskede jeg at høre min mor synge med på “dejlig er den himmel blå” mens hun hang plastik æbler op, jeg hadet når min bror og hende kæmpede med lyskæden og igen så glædet jeg mig altid til når nissevennerne i skolen skulle trækkes.

Julen kommer, år efter år – sjovt nok. Særligt efter Aksel og Carl er kommet til verden, så har julen fået en helt anden betydning for mig. Julen er børnenes fest og hvordan man så holder den fest, det er jo i bund og grund op til den enkelte familie.
Lige så hyggelig, rar og spændende julen er, lige så forvirrendende og ja : overstimulerende kan den samtidigt være, særligt for den ene af vor drenge. Det gør også at “alt den trængsel og alarm” skal holdes i kort snor og prioriteringer må gøres. Så selvom jeg synes nissedørerne er super fine, så ved jeg også Nissen ville lave alt for mange spilopper i barnets hovede end med den røde frugtfarve i mælken og det uddrysset mel på gulvet. Istedet har vi en lille tradition herhjemme…eller i princippet skulle i år have sikret vi kunne kalde det for en tradition, men grundet de før omtalte spilopper, så er der sket en lille ændring ..

Men før denne ændre, lød vores lille ‘tradition’ på, at natten til den første december kom julemanden. Julemanden ville stille et fint lille filigran træ, men 24 / 48 pakker på og vigtigst af alt, et personligt juleeventyr, hvori der med tegninger og alderssvarende tekst, blev beskrevet hvordan Julemanden havde været forbi og nu stillet det lille træ, samt indirekte regler om antallet af gaver og årsagen til pakketræet. Aksel elskede dette træ og særligt eventyret. Desværre oplevede vi bare, at barnet sidste år begyndte at gennemskue størrelsen på pakker og kunne genkende pixi bøgerne, til trods for kobberfarvet gavepapir.
Så nu bryder vi lidt med traditionen…. Jeg elsker forsat tanken om en pakkekaldender og en eller anden dag skal Aksel og Carl måske nok opdage at Julemanden og hans forældre havde lavet en lille sammensværgelse, den tid den sorg.
Nu skifter vi istedet over til julestrømpen dog forsat med juleeventyret.

Spørgsmålet er bare hvilken en ?
Desværre kan drenges ellers så kyndige farmor ikke nå at få strikket nogle fine gavesokker og jeg er helt tabt bag en vogn på det område .
Så kender I evt til en hjemmesiden som sælger noget alle “NorgeStrik-Gavesok” og helst ikke til en mindre formue, så sig endelig til .

Hvordan gør I der ellers hos jer?
Kommer der julemænd og er “nissemor og nissefar” done med at fine pakkekaldendergaver? Eller stiller i rissengrød på loftet, synger en julesang hver morgen mens kaldenderlyset tændes eller måske noget helt andet ?

Kærlig Hilsen Christina

9 comments / Add your comment below

 1. Hej Christina,
  Sikke en skæn blog – jeg glæder mig til at følge dig.
  Jeg elsker julen, der også her har fået en endnu stærkere betydning og mening efter vores sønner er kommet til (Aksel i 2011 og Johannes i 2014).
  Her får de begge pakkekalender. Johannes’ kommer til at hænge på min gamle broderede julekalender – et julebroderi med 24 ringe påsyet. Aksels gaver bliver lagt rundt omkring. Nogle gange i hans seng eller på stolen ved siden af. Andre gange på hans plads ved spisebordet eller måske skal han følge et spor af ris, som nissen har tabt, for at finde gaven ude i værkstedet…
  Elsker at skabe de gode historier og eventyr – kom jul, kom sne, kom gaver.

  Kh. Sidsel/Landlivsmor

  1. Hej Sidsel. Tusind tak og velkommen til .
   Det lyder også rigtig fint og hyggeligt, husker jeg selv havde sådan en hæklet kaldender i børnehaven. Der hang små nisser på. Ja alle de små juleeventyr man kan digte med ungerne det er fantastisk.

   Dine drenge er fra samme år som mine forresten❤️ Aksel 2011 og Carl 2014 🙂
   KH Christina

 2. Jeg kan godt lide at være krea og ville gerne lave en kalender til min søn, hvor pakkerne kunne hænge. Men desværre er mine evner ikke til hverken at sy eller strikke! I stedet har jeg lavet en julekuffert. Jeg har købt en rød kuffert i søstrene grene og klippet julepapir ud og sat fast med lim (tapetklister). Jeg har købt noget fint karton i panduro med julemotiver Den er blevet ret fin, hvis jeg selv skal sige det Nu skal jeg bare lige have lavet en til lillesøster også – det hele er indkøbt, så jeg skal bare have tid til at lime… Så kommer julemanden forbi hver dag med en gave ud over det er det kun når børnehavens nisse er med hjemme, at der sker løjer! Det er også nok! Min søn var temmelig sur på nissen sidste år, fordi den lavede ballade – så den måtte godt smutte igen han syntes dog også, det var spændende, men det var et godt valg, at vi ikke havde nissedør osv!
  Ellers forsøger jeg at skabe en tradition, hvor vi hver søndag hygger lidt ekstra og synger et par julesang, det elskede jeg nemlig selv som barn

  1. Ej Sara, Det lyder da også som en super fin løsning! Måske jeg lige skulle overveje at nuppe den.. leder stadig og ville jo bare gerne have en hjemmelavet til dem hver … så leder jo nok, uden egentlig at gøre det rigtigt altså..

   Ja de der nisser, de kan hurtigt blive en tand for frække i det og lave for mange spilopper, i hovedet også..
   Og søndags / adventshygge er og bliver også rart og lidt “nemt” da det ikke kommer ud over det hele og opføre sig ustyrligt.

 3. Hej Chrisser , ja det tillader jeg mig altså stadig at kalde dig hihi altså Melike har jo fået i sokken siden hendes anden jul, og hun syntes det er et hit, mor her har synderligt fortrudt for hvor havde det været let med en LEGO friends kalender! Og så havde man slippet for alt det billige bras i hele huset! For ikke at tale om frygten for at glemme at komme noget i hehe. Nu er så problemet, er det dårlig stil at springe lillebror over? Han er trods alt kun 1 år. Men springer jeg over, så får vi et andet problem, hvorfor kommer Nissen ik til lillebror? Oh my god… God jul! Og PS jeg sys stadig du er mega sej! Pos. Jeg kender hende godt rigtig 🙂

  1. Hej Søde Silke. Chrisser for dig, selvfølgelig !.
   Ingen tvivl om de der lækre låge kaldender er lækre, og så meget nemmere. Vi købte en med Playmobil til aksel sidste år OG havde det pakketræ på samme tid. Jaja – Lidt for meget gave halløj, så nu har vi slettet alt andet end gavesok (jeps heller ingen chokoladekaldender). MEN du kunne jo evt købe sådan en lågekalender og splitte op og lægge lidt i dag for dag? FOR ja, alt det billige bras man kan købe sig fattige i, det synes jeg næsten er ligegyldigt. Vi har et lidt højere bugdet på deres julesokker, men jeg har også købt siden januar, og brugt EBay flittigt. Frygter dog virkelig, om jeg husker at lægge noget i sokken, som du skriver.. haha..

   MEN jeg synes ikke det er dårlig stil at springe over, men ja – tror Melike og Aksel er meget ens og hvorfor skal den ene ikke have frem for den anden?Tænker bare om lillebror ikke kunne genbruge lidt fra Melike, måske har i nogle plastik dyr eller sådan? Det gjorder vi med Carl, også er jeg hyppig bruger af vores møderhjælpen. Ellers kunne den være mere spiselig, have en småkage, lille æske rosiner, clementin, eller fignestang? Sidste år fik hver af drengene 12 gaver hver, jeg kunne se forskel på papirets farver og i eventyret fra julemanden stod der, at de skulle skiftes. Julemanden er en stor autoritet herhjemme haha..

   Også god jul til dig sødeste. ! Håber du finder en god løsning og du kan og er selv sej sødeste kærlighedskæmper !!!

 4. HO HO HO
  hyp alle mine rensdyr
  Det gør ikke noget at de opdager at det ikke er mig der kommer med gaverne, batrede er glade.

Skriv et svar