Julen – Krisernes tid

fullsizerender

Man kan næsten dufte de lidt brændte brunkager. Supermarkederne flyder med alle afskygninger af lågejulekalender og synes næsten man kan konkludere, at slik eller fignestrænger først topper, når det får sin helt egen julekalender. Alle steder kommer lyskæderne op i træerne og de helt klassiske vinduesklistermærker med “Glædelig Jul”, springer nærmest en i øjnene.

Jeg går rundt og holder tungen lige i munden. Jeg tror nemlig julen er krisernes tid. Jeg ved selvmordslinjen ville kunne understøtte dette og yderligere parterapeuterne. Julen, en tid for sammenværd, utroskab, pinlige julefrokoster, hygge, god mad og kærlighed. Jeg synes egentlig julen er en dejlig tid. Alligevel så holder jeg på, at det også er der krisen krasser. Det er der, hvor vi lige skal producere årets juledekoration, løbe fra den ene institution til den anden og ønske god jul, spise lidt pebernødder, æbleskiver og klementiner. Vi skal nemlig rigtig hygge os, sådan rigtig – lidt så IKEA kataloget for bagjul. Desværre tror jeg bare at planlagt hygge er som med nytårsaften, en fuser. Lidt som den raket der koster kassen og alligevel kun var rød og grøn i sin sløje gnist. Jeg tror ikke man sådan kan planlægge den store fest. Fest, hygge og gode oplevelser, er ofte dem som kommer ud af ingen ting. For mit eget vedkommende tæller en druktur i et vinterlukket kolonihavehus, som en af de bedste fester og det gør den mest af alt fordi den opstod spontant. Det kom ud af ingenting – eller nu engang igennem den synergi der var os venner imellem.img_7197

Det betyder ikke at jeg mener alle nytårsfester er håbløse, at julen kun er æbleskive giller i følgeskab med det store kolde bord. Nej – jeg tror virkelig julen kan være hjerternes fest, hvis vi giver hjertet det som det har brug for, nemlig den dybe vejrtrækning og et monotont roligt tempo. Det er måske utopi, men jeg tror på det findes. Jeg tror på man kan komme helskindet igennem julen uden krise og derigennem også medbringe sin juleglæde til året efter. Desværre er det en kunst man skal lære at mestre.  Det er selvfølgelig svært når tøjkrisen indfinder sig, hver fredag og lørdag i december måned, for ikke at snakke op til familiejulefrokosterne mellem jul og nytår. Det hænger jo intet i skabet, som juletopmaven længere kan være i og som Moster Oda ikke allerede har set juleaftensdag. Ja – overfladiske problemer er der nok af. Der er også nok af danske familie som lider under fattigdomsgrænsen, hjemløse som fryser og ensomme sjæle. Men hvad gør vi ved det? Selv er jeg stoppet med at slå mig selv oven i hovedet med den dårlige samvittighed. I stedet forsøger jeg at gøre det jeg kan og ved giver mening på en måde som kan formidles i børnehøjde. Så som at besøge varmestuen Fedtekælderen /Natcafen i Stengade på Nørrebro, men en nettopose fyldt med julebag. Det er ikke meget, men det er de små ting som tæller og som min familie og jeg på nuværende tidspunkt kan.

fullsizerender-1

Den manglende julestemning?
Det er Inter nyt, at folk hist og her råber op om manglende julestemning. Tror det er som med sexlysten – presses den, sættes forventningerne så højt at det bliver svære at indfri, ja så fordufter den. Hermed ment, at jeg tror der skal arbejdes lidt med den indre forventningsafstemning også må udgangspunktet tages i det mentale niveau man nu selv står med. Måske er det ikke året man får sendt julekortene ud, eller at pædagogerne får den bedste personlige julegave. Men måske kan det være året, hvor man går med et smil på læben, lidt mindre udbrud af grå hår og med accepten af at det er godt nok. Også uden den der general attituden som siger : Husk du skal dét og dét OG Jeg Bør også gøre. Det dur ikke. Vi er nød til også selv at være her, uden der skal stå egoist i panden på os.
For at sikre at min familie og jeg kommer helskindet igennem julen, så er der blev afholdt et lille strategisk familiemøde. Et møde hvor Hr. Mand og Jeg har afstemt forventninger, lyst og behov.
– Jaja .. snakker i forhold til julen!

Drengene er taget med på råd, i den forstand at vi helt praktisk spurgt dem om hvad de forstår ved julen også har vi ellers taget udgangspunk i nogle af deres udmeldinger. Aksel drømmer stadig om en tur til Grønland og hvem ved, måske når vi også dertil en dag. Men på baggrund af vor egne tanker og drenges udmeldinger, har vi fået snakket os frem til nogle gode traditioner, oplevelser og dertil planlagt åndehuller for alle på matriklen. Vigtigst af alt, så har vi valgt at skabe et fokus på blot at være frem for at gøre.

Så må vi se om det efterlader en lyst til mer’.

Jeg vil selvfølgelig benytter lejligheden til at ønske dig en god december måned !
Jeg håber du finder din helt egen melodi for hvordan din jul skal lyde.

Også har jeg selvfølgelig flashet ynglets og mine egne juledekorationer.
Det tog mig næsten kun 5 minutter at lave, mens julemusikken spillede i baggrunden
og drengene, ja de sad simpelthen så pænt ved borde uden at diskutere om hvem der skulle have hvad…
– Og nej – ifølge ældste ynglet Aksel, er less is more, aldrig en mulighed .

Det hanler om blot at være og ikke at gøre !

Glædelig Jul for pokker da !

Har du lyst, kan jeg også følges på Bloglovin, Facebook
Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

Skriv et svar