Her bor Aksel og Carl

importering-april-2015-069

Det er svært for mig at finde ordene, mest af alt fordi dette indlæg har ligget på min computer i 1½ års tid. Selvom jeg er virkelig stolt af dets indhold og ”produktet”, så er Aksels og Carls nye værelse, som nu er ”gammelt”, et symptom på hvordan jeg knoklende løs, da jeg i virkeligheden burde have lagt mig fladt ned – omvendt er det sådan jeg er. Jeg knokler fortsat, dog med en mere hensynsfuld side og med respekt for at få tanket op.

Men her er indlægget om mine børns værelse, Aksel og Carls.
Jeg håber I tager godt imod de – jeg kan sige så meget, de elsker det.

Et børneværelse bliver til
Tilbage i december 2015, begyndte vi herhjemme at gå med lysten til at lave et nyt og mere alderssvarende børneværelse til drengene. De deler værelse og har siden Carl var knap 3 måneder, sovet siden om side, på samme værelse. Idag er Aksel 6 og Carl 3½ år. Indretningen af deres værelse har altid båret præg af lysten til selv at skabe og med fokus på nærvær og plads til leg. Jeg tror i bund og grund det er hvad intentionen er med de fleste børneværelser, nemlig at skabe et rum til barnet, heri navnet børneværelse. Hos os har vi, dels grundet de rum vores lejlighed nu har og vores værdisæt, valgt at drengene skal dele værelse. Det kræver lidt mere af os som forældre, særligt når de har legekammerater med hjemme, eller en af drengene ytrer et behov for alene-tid. Samtidigt kommer vi begge med to forskellige baggrund i forhold til hvordan vores eget børneværelse var. Hr. mand kommer fra den smukke 3 plans Vila i Vanløse og jeg selv har prøvet alt fra deleværelse, til det lidt mindre værelse i typehuset og det helt store teenageværelse med tilhørende fransk altan. Generelt ønsker vi at bo i er hjem, hvor der er plads til leg alle steder. Derfor er et større område af stuen inddraget til at drengene os kan lege der. Grundliggende tænker jeg at mange forældre bruger umådeligt meget til på at putte små børn ind på værelset og når børnene så er blevet store teenager, forsøger de at hive dem ud. Istedet ønsker jeg at have liv i hele huset, skabe muligheden for at lave gode legeområder og sammenværd.

img_5557
Legehjørnet i vores dagligstue.

Aksels første værelse var, inden vores flytning fra stue til 2. sal, små 6 kvadratmeter stort og havde det mest nødvendige, en seng, pusleplads og opbevaring af tøj og legetøj. I dag deler drengene det største værelse og Hr. Mand og jeg har nuppet et lille kammer, hvor kun en seng kan klemmes ind. Det fandt vi mest logisk, særligt da vi selv oftest er i en af vores to stuer.

De primære ting vi mener der skal være i børneværelset, er som før nævnt muligheder for nærvær og plads til leg, men i og med drengene deler værelse, ønskede vi at skabe små rum i rummet. Derfor gennemsøgte jeg nettet for gode sengeløsninger. Da vores SU-præget økonomi ikke kan bærer de store færdigkøbte løsninger og fordi jeg generelt selv elsker at designe og konstruerer, var det en helt natulig ting selv at bygge drengens senge, som så samtidigt blev de små rum. Diverse søgeord blev tastet på google, pinterest og instagram og lige så stille begyndte jeg at samle en masse gode sengeløsninger, for derigennem at have inspiration til at designe min egen. Når jeg skal indrette og lave om på rum herhjemme, fungere det bedst for mig, at jeg tegner rummet, væggen eller de møbler jeg ønsker at flytte rundt på mm. Når jeg har tegnet mine ideer, er det os nemmere at holde tungen lige i munden og ikke mindst vise Hr. Mand hvad det er jeg tænker.

Hr. Mand var hurtig med på ideen og selvom vi ikke er helt fortabet med en værktøjskasse, så syntes jeg det der med at bygge senge var en ret stor mundfuld, særlig fordi Aksels seng gerne skulle være en højseng, så vi fik udnyttet de mange meter der er til loftet herhjemme. Derfor valgte jeg at hacke’ to senge, så projektet ville komme ordentligt i hus. At hacke er, når man anvender et samle selv møbel og enten re-desginer eller frembringer en ny funktion hos møblet. Særligt hacking af IKEA møbler er yderst populært, for selvom den klassiske Malm reol står i mange hjem, så kan den hurtigt få et nyt udseende og funktion, hvis man hacker det lidt.

For at udnytte rummets kvadratmeter bedst muligt, valgte vi dels at Aksels seng skulle lidt op i højden, men også at Carls seng skulle stå under Aksels seng, men som i et L. Derved sikrede vi at Carl ikke gik fra tremmeseng til en 2 meter lang seng, men i stedet kun en juniorsengs længde og samtidigt kunne den resterende plads under Aksels seng, bruges som en skrivebords plads til begge drenge. Carls seng er en junior seng fra Ilva, som en sød veninde fra Instagram foræreret os i efteråret. Kodeordet for økonomiske bugdetvenlige makovers er forberedelse – er man i god tid kan man bedre tåle at vente på gode tilbud og ikke mindst de gode fund på DBA og Reshopper mm. På juniorsengen til Carl, er der banket nogle lægder op indeni, som derefter er beklædt med finerplader, malet og skaber nu rammerne for det perfekte lille legehus, med mulighed for god leg med venner og storebror, samt hyggekrog, hjemmebiograf og meget mere.

Sengeopstillingen af junior og højsengen

 

Så er grundskellet lavet til sengenes huse og derfra skal der fastsættes plader.

 

Aksels seng har fået pladerne fastsat. Der er et stort hul i taget på hans seng, så varmen kan komme ud.

Aksels seng er bygget ovenpå en klassisk Flexa højseng. Flexas senge er rigtig robuste og har en god bæreevne, hvilket er rigtig vigtigt når nu man tilføre ekstra vægt i form af brædder  mm. Vi købte Flexasengen brugt, via DBA. Derfor handlede det om at bygge ovenpå, bore, slibe, male og vupti, det sengehus kom til live. At sengeafsnittet er samlet, skaber en god stor gulvplads, hvor der kan bygges store togbaner, legelandskaber og samtidigt ellers give plads til dans, fis og ballade. For at indramme skrivebords sektionen, bankede vi en stor plade på Aksels sengs ende og derved kom der endnu et lille rum i rummet.

Begge senge er malet hvid, med utrolig høj glans, således at de kan tåle en god mængde slid og rengøring.

fullsizerender-14

Via den store sengesektion, får vi skabt en mulighed for leg i og omkring sengene men også muligheden for fordybelse og nærvær. Udover de puttestunder der er i sengene, så valgte vi at bibeholde vores voksenmøbel på værelset. For snart mange år tilbage var jeg til et fordrag om indretning af børneværelset og det bedste tip jeg fik den aften, var at placere et ”voksen” møbel i værelset. Dermed ikke sagt at dette møbel kun er for de voksne, men mere at der er plads til den voksne. Derfor står der på drenges værelse en stor lækker lænestol. Udover at jeg er vild med dets farve, patina og form, så har det fungeret som den perfekte stol at læse godnathistorie i, amme og som stol vi som forældre kan sidde i, når vi til tider bare gerne vil være lidt med, uden at være helt med. Der er til tider rigtig rart at kunne være en del af noget ved at se på og observere fra sidelinjen. Jeg elsker at jeg som mor kan rykke mig lidt fra legen på gulvet til stolen også sidde godt. For at vende tilbage til Aksels første værelse, så har jeg alt for tit siddet på det hårde gulv, halvsovende med hovedet mod tremmesengen. Her er det rart at have et møbel der emmer af hygge og komfort.

Det er højt til loftet herhjemme, er mere end en sammenhæng og derfor forsøger vi at udnytte de mange kvadratmeter som er til loftet.

 

Vores bogvæg og lænestol er den eneste væg som er blevet bibeholdt. Tapetet er købt på lagersalg for 100 år siden og giver en rolig væg med lidt afdæmpet farve.

fullsizerender-15

Da vi læser rigtig meget herhjemme, både sammen og alene, så skulle drengene i sin tid, have en væg fyldt med bøger. Vægen er både funktionel og dekorativ og har en god tiltrækningskraft for drengene. I takt med de forskellige udviklingsstadier, har særligt den nederste hylde tit været den med diverse pege og papbøger. Med tiden er udvalget af bøger gradvist blevet skiftet ud, til bøger for de lidt større børn. Udover at vi beholdte hele læseafdelingen i rummet, er også den gule dør, noget af det eneste der ikke lige har fået en lille eller større make-over. På kommoden har vi altid haft en puslebordsplade, den er nu fjernet og har efterladt en god overflade til muligheden for opbevaring af kasser med legetøj i.

img_4016
De små børnestole er loppefund

Særligt opbevaring er en stor nødvendighed herhjemme, da vi helst ser at øjnene får en ro, når der er behov for det og derfor er det meste legetøj i spande eller kasser. Det gør dels af der som før skrevet, er en regulering af visuel stimuli, men også en ramme for hvor hvad bor. Jeg tror at en leg starter ved at legetøjet findes frem og slutter når det er lagt på plads igen. Under Carls seng, er alt almindeligt lego i en stor beadroller og soteringskasser. Hist og her står de lidt større samlet modeller, som både er dekorative og med til at inspirere nye lege. I spandene er der henholdsvis Dyr, Biler, udklædning, Playmobil og magformers. På hylden er der diverse spil for større børn, lidt bøger, nips og mere legetøj. Da drengene har det store værelse i lejligheden, har de også vores klædeskab stående. Særligt spejlet er noget de tit og ofte inddrager i deres leg og den hvide overflade på skabet kan vi klister papkasser på, således at de kan lave et boligkompleks til dyr, legomænd eller biler.

Den samlet udgift for et nyt børneværelse løb op i 2500 kr.
Hvoraf 1500 kr. er brugt til maling, skruer, plader og indkøb af Aksels højseng.

Jysk havde i sin tid 50% på alle madrasser, så hans madras og rullemadras kostede kun 600 kr.
– Det resterende beløb er brugt på æsker, nips og planter.

Tusind tak fordi du læste med.

Har du lyst, kan jeg også følges på Bloglovin, Facebook
Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

Skriv et svar