Mere end blot en madpakke

img_7412

Som barn var jeg det der populært betegnes kræsent, sandheden var en anden… jeg var bange for mad, særligt mad med en tinderne slimet konsistens og det er her halvperverse hoveder virkelig skal holde fokus. Den dag i dag har jeg det forsat svært ved bestemte fødevaregrupper. I en alder af knap 29 år, mangler jeg forsat at lave en eksponering af flere fødevaregruppe, særligt dem jeg var bange for som barn. Den der angst for typer af mad, kan selvfølgelig lyde som det rene vand og jojo – jeg har da flere gange prøvet at tage mig sammen og Hr. Mand, som næsten er uddannet Kok og er enorm grænsesøgende i køkkenet, har med sikkerhed hjulpet mig godt påvej med at bryde mine angstpræget spisevaner. Det kan være svært at forklare, men indtag af nogle fødevaregrupper ender altid i opkast og her mener jeg selvfølgelig ikke fremprovokeret opkast. Min mave kan simpelthen ikke arbejde med hele den oplevelse der kan være ved indtaget af maden, en af de ting jeg endnu ikke har kunne holde nede, er Risengrød – hvilket virkelig går mig på, men det fungere bare ikke. En anden ting jeg har enormt svært ved at holde ud, er lugten af smelter smør på er varmt stykke brød. Det minder mig om mine morgenmåltider fra da jeg var barn og hvordan jeg spiste med indre tvang, til trods for jeg bare ikke kunne fordrage toastbrødet. Det er alt fra små ubehagelige fornemmelser og følelser som opstår når jeg eksempelvis piller en banan til mine børn – det kan sammenlignes med den ubehag som fremkommer når nogen lader bestikket kører pibende henover tallerkenen. At jeg har været kræsen eller konsistenskræsen skyldes mange ting og det var først da jeg skulle tabe mig, at jeg begyndte at eksponere mig selv for “det” jeg før var bange for. I dag smager jeg næsten på alt, bananerne er fortsat ikke kommet indenbords, men jeg har det som nytårsforsæt at lærer – SÅ i år bliver det – forhåbenligt.

Jeg tror at mad er noget af det mest sociale ved os mennesker. Det er et basalt behov som med tiden er blevet til en social happening. Det er både godt og skidt, da mad på mange måder jo er et almen menneskeligt behov, som skal opfyldes. At Sundhedsstyrelsen kommer med anbefalinger og Ny Nordisk Madkultur så blander sig, sammen med Takt og Tone fra Emma Gad, så er det måske ikke så underligt at flere og flere har forstyrret spisemønstre. Hvis vi NU skal se på fordelene ved at maden er blevet socialiseret, bare for at skrive et positivt indlæg for en gang skyld, så gør maden det muligt at skabe fællesskaber, minder og vaner. Det gør den samtidigt med, den indtages og opfylder basale behov.

Jeg var siden Aksel startede i skole vist hans madpakker frem på Instagram. Aksel gik før skolen i en børnehaven, hvor der blev lavet den lækreste mad, med udgangspunkt i at dekonstruere retter – således at børn i alle aldre kunne opbygge madmod. Mod til at smage på nyt og til tider fremmet mad. Jeg vil helt klart anbefale alle at tjekke Instagram profilen Bornehuset_rosenhaven ud. Der er masser af inspiration at hente.

Fra jeg startede med at poste Aksels madpakkers indhold, har jeg fået en positiv modtagelse af madpakkerne, vigtigst af alt af Aksel. Det er nu engang ham som skal spise dem, så det er vigtigst. Madpakkerne er lavet med en grundtanke om at Aksel skal præsenteres for en god varieret smagsoplevelse, som indeholder en masse grønsager, fiber, de gode fedtstoffer som skaber en appetit og mæthed. Mit moderlige kærlighedssprog gør, at jeg finder det utrolig hyggeligt at lave hans madpakker. Jeg forbinder det at lave den, med kærlighed, omsorg og yderligere skaber den muligheden for jeg kan sikre Aksel er mæt og derigennem klar til at lege og modtage undervisning. Det er mit kærlighedssprog, min person, som forstår det sådan – at andre så føler det at lave madpakker er dødens pølse, er jo forståelig nok en anden følelse og oplevelse.

For at jeg kan lave en madpakke der indeholder det Hr. Mand og Jeg mener skal være i den, så laver jeg en del Foodprep. Faktisk prepper jeg typisk omkring hver skoleferie eller den. Forrige gang var det i efterårsferien og ungerne hjalp til. Denne gang blev det på en aften, lige efter nytår. Jeg synes foodprep er en god måde at mindske madspild, overholde vores families grundprincipper om en god madpakke og mindske stress. For selvom jeg synes det at lave madpakker er hyggeligt, kan det til tider være liiiiiidt presset i vores hverdag. Derfor har vi herhjemme aftalt at madpakkerne altid laves aftenen før og jeg tror ærligt talt kun det er glippet 3 gange siden Aksel startede i skole i sommers. At fryseren er fyldt med en masse lækkert til madpakken, er nemt og gør vi ikke skal opfinde den dybe tallerken hver dag. I stedet kan vi give madpakken et lille pift og tænke kreativ, ja sågar bruge aftensmadresterne. Men det der pift, ja det kan forekomme ved lige at pakke rugbrødsmadderne ind, lave en lille seddel med en børne rebus ofte Jeg ¨Hjerte¨ DIG, bruge en kageudstikker og forme kødpølsen eller ja bare finde de ting vi ved Aksel elsker og sende ham en kærlig tanke idet låget ligges på kassen. Når jeg foodprepper, er det typisk Pirogger, pizzasnegle, chokorugs, pølsehorn, dadelkugler og frikadeller. Flere af jer har spurgt til opskrifter og fyld, så her er lidt links til de opskrifter jeg selv bruger og til tider laver om på.

Pirogger
Denne omgangs fyld består af spinat, feta, oksekød og lidt bacon. Jeg bruger brødre prices opskrift, som du kan finde her. Når jeg bager til Aksel, bliver 50% af melen udskiftet med rugmel, for at give bagværket lidt ekstra kant.
Opskriften kan hentes på dette LINK

Pizzasnegle
Mine pizzasnegle er lavet ret simpelt og på den lette måde, for jeg har endnu ikke lavet en pizzadej – men bare købt en færdiglavet. Næsten omgangs foodprep mission er at lave dejen fra bunden, så hvis i har en god opskrift : Hit Me !

Fylder består af tomater, løg, hvidløg, ost, skinke, sqaush, gulerødder og champignoner. Det hele kommer i minihakkeren smøres derefter ud på dejen, som rulles som en roulade og skæres ud i små snegle. De bages i ovnen til de har en sprød skorpe og en luftigt centrum.

Pølsehorn
Pølsehornene er lavet på opskriften fra Valdemars ro. Igen er der tilsat rugmel. Det der gør at denne opskrift er perfekt er Ymeren som tilsættes i dejen. Det gør at pølsehornene forbliver luftige og “bløde” når de varmes op, efter at have været en tur i fryseren. Opskriften kan findes på følgende LINK hos Bloggen Valdemarsro.dk

Fletbrød
Den sidste nye ting jeg har kastet mig ud i at bage, er fletbrød. Fletbrødene skal bruges til 10’er maden. Disse fletbrød er med pestro og mozoralla og opskrift kan findes på dette LINK.
Igen har jeg tilføjet rugmel og lidt gulerod i dejen.

(Fiske) Frikadeller
Udover dette bagværk, laver jeg en ordentligt omgang frikadeller, både fisk og svin/okse. Jeg bruger primært fiskefarsen fra Rema1000 og tilføjer havregryn, forårsløg, gulerødder og squash. Igen tilføjer jeg altid ekstra grønsager, mere fyld, flere vitaminer og kødet rækker længere og de hakkes eller rives inden de tilføjes til dej / farsen. I mine frikadeller tilføjes der squash, gulerødder, løg, hvidløg, spidskål og solsikkekerner. Alt smides i minihakkeren og røres derefter i den klassiske frikadellefars. Frikadellerne kan bruges til grønsagsspyd, pitabrød, wraps, klassiske rugbrødsmadder eller sandwich.

Et eksempel på en madpakke til Aksel er dette:

I hans 10’er mad er følgende:
Et fletbrød – et par dadelkugler og en pære. Igennem hans 10’er mad får han lidt af det hele til at sikre han er mæt frem til spisepausen og hans blodsukker forbliver stabilt således at han er klar til nasser af leg og undervisning.

Hans mad til spisefrikvarteret er et frikadellespryd. Jeg var desværre løbet tør for spyd så smuttede det hele på et sugerør og det fungerede rigtig fint, trods alt. Derudover er der en pirog, lidt gnavegrønt, mandler og tørret frugt og to mandler rullet i lakrids. Derudover er der en lille gave, som indholder en rugbrøds klapsammen med tunsalat. Salaten er lavet på tun, finhakket salat, løg, hytteost, kaspars, citron og en lille klat mayo.

For os er det vigtigt at Aksels madpakke dækker hans ernæringsmæssige behov og hans præferencer. Hermed ment, at hvis jeg skulle have lavet en madpakke der havde passet til de præferencer jeg havde som barn, havde den set helt anderledes ud. Jeg begyndte først at ville spise en ordentligt madpakke da den bestod af ristet rugbrød og pastasalat. Frem til da røg der utrolig mange spegepølse mader ud, simpelthen fordi jeg som barn havde svært ved bestemte fødevaregrupper eller pålæg som ”svedte”.

I den tid jeg har postet billeder af Aksels madpakke på Instagram, har jeg snakket med en del forskellige forældre. Der er mange som tænker Wauu – fedt og må vi bede om en opskrift og andre skriver at deres børn ville falde ned af stolen hvis de fik sådan en madpakke og det meste ville ende i skraldespanden. Mad er en utrolig individuel ting og jeg tror inderligt at det vigtigste er at man som forældre aflæser sit eget barns behov og præferencer, at man kærligt forsøger at introducere til nye smagsoplevelser, men at madpakken sikre at barnet er mæt og tilfreds os hvis det betyder at en madpakke skal indeholde de sammen 5 elementer alle årets dages.

Rigtig god madpakke lyst !

Kærlig hilsen Christina

1 comment / Add your comment below

  1. Jeg laver pølsehorn og pizzasnegle ud fra opskriften på alletiders kogebog og ‘verdens bedste pølsehorn’ (mener jeg den hedder), dog bruger jeg en blanding af hvedemel og ex speltmel. Til pizzasnegle hhv revet ost og skinkestrimler.
    Kæmper også en del med at få min 6 årige til at huske at spise madpakken, er spændt på om nogle måneder når yngste skal i skole hvordan hendes madpakke rutiner bliver 🙂

Skriv et svar