Indkøbsliste til baby – ifølge Mig Og Morskabet

Hvis man har prøvet at stå i BabySam enten med en gravid mave eller i følgeskab med en, så har man formentlig oplevet et scenarie ala “Har I allerede købt en autostol? For ellers har vi denne model, som kan bla bla bla”. Indrømmer gerne jeg ret hurtigt kan få hjertebanken og hedeture når jeg står i en butik proppet med babyudstyr. Måske fordi tanken om overforbrug og det at butikkerne nogen gange malker kommende forældre på tanken om “mit barn skal have det bedste” for ellers … dør baby … er virkelig uudholdelig.

Hvis jeg nu skrev, at ingen babyer dør af der ikke er lavet et børneværelse eller hjørne i det lille hjem, så ville det være sandt nok – men spørgsmålet er os, hvordan den kommende mor og far har det med at der ikke er lavet den slags. Personligt har jeg der bedst med at alt hvad der kan forberedes, er forberedt – måske derfor jeg os er fan af foodprep. Grunden til dette er, at jeg har et ret stor arbejde foran mig, når vi vender hjem fra hospitalet med en baby, Der handler det om at få etabler en relation, amning og derudover os være der for mine to store drenge, derfor har jeg det bedst med at vide, at jeg bare kan sætte mig på en sofa og amme løs og at der er styr på det jeg har brug for der er styr på, så som pusleplads, en garderobe til den lille og MIG.

Dette indlæg indeholder derfor en indkøbsliste til baby med små fif og råd, som du enten kan kaste over skulderen eller måske transformere til dine egne ?

For at skabe en god mulighed for at scrolle i dette indlæg, er der lidt underkategorier, nogen finder det jo mere hyggeligt end andre, at læse mine ord og nogen har måske bedre tid til den slags. Personligt måtte jeg pakke hospital tasken i al hast – det viste sig det hele bare var en øvelse, men så blev det da os gjort.

Hvad skal du købe til baby?

Almen udstyr:
Barnevogn + et lille fif.
I min verden kan man altså ikke bare skrive barnevogn, for hvordan vælger man den helt rigtige?
Personligt har jeg valgt forkert en gang og så var der ikke andet for end at smide den på DBA, frem for at sige ”nu har vi købt den … og sådan er det”. Ja det er død hammerende surt, men omvendt skal en barnevogn i min verden spille – særligt fordi jeg er typen der slider hjulene op under en barsel.

Mine fif til at vælge en vogn der passer til ens behov og ikke mindst baby er følgende:
Start med at tænke på baby:

Hvordan ville du helst selv ligge, hvis du var baby – gerne med god plads formentlig?
Hvor skal baby sove lur – inde eller ude?

Så glæder det dit behov:

Har du en bil vognen skal kunne være i?
Bor du i by eller på land og hvilket terræn skal du oftest kører i?

Jeg ved godt rigtig mange er smask forelsket i combivognene, og ja jeg kan godt se det fede i at du får både en barnevogn og klapvogn i en, men de fleste combivogne har fortsat et kort liggemål og det betyder at baby ofte skal overflyttes til en klapvogns del relativt hurtigt – indenfor 4-6 måneder. Her tillader jeg mig lige at stille spørgsmålet – Vil du helst ligge på en feltseng eller i en king size bed?
Derudover synes jeg man, i købet af en barnevogn skal overveje om vognen skal bruges til et barn eller måske efterfølgende søskende – i såfald er pengene til en ny vogn ofte givet rigtig godt ud.

Selvom vi er vanvittig glade for at købe brugt, så er vores barnevogn købt fra ny på tilbud. Altså 30% under normalpris. Det er kun 500 kr. for den brugtpris der findes på nettet, da den vogn vi er glade for, fortsat er relativ ny på marked. Vi har valgt en Emmaljunga Big Star Supreme med S stel, altså svinghjul fortil, da jeg synes de er super praktiske og gør det nemt at kører udenom de fodgænger jeg møder på mine mange gåture her i byen.  Vi havde samme vogn til Carl – men der var desværre en som synes de skulle låne den en mørk nat og de kom aldrig retur med vognen. Derfor vil jeg selvfølgelig os anbefale man køber en lås til barnevognen – gerne en som er godkendt hos forsikringen.

Hvis du vælger at købe en vogn fra ny, så få lavet en samlet indkøbsliste og send denne til de forskellige forhandler, og bed dem komme med et tilbud – Ofte kan man få 10-15% af prisen. 

Ekstra udstyr til barnevognen:
– Myggenet
– Regnslag
– A
ndenæb – hvilket er min store favorit. Et andenæb skal skygge for solen (det gælder både sommer og vinter).
Har man allerede trillet med en barnevogn, så har man formentligt gået på siden af vognen for at sikre ens guldklump ikke fik sol i hovedet (og vågnet før tid). Et andenæb gør os du ikke finde “kreative” løsninger så som at hænge en stofblee op på barnevognen som gør ventilationen forringes og baby i princippet ligger i en ovn – behøver jeg skrive at i dette tilfælde kan baby dø af hedeslag.
– Lagen til barnevognen – gerne et våd lægger lagen – man ved aldrig hvornår en baby bliver utæt.
– Babyalarm
– Net / taske som du kan have et ekstra sæt tøj og pusleudstyr til baby i.
– En vikle – bæresele, det kan for nogen være unødvendigt, men personligt synes jeg det er rart at have muligheden for at have baby tæt, særligt hvis den har besluttet den ikke vil ligge i vognen længere og der er lang vej hjem.
– Et tæppe så du har noget at sidde på, hvis du skal give bryst / flaske på en iskold bænk.

– Babydyne – Et lille budgetvenlig tip. Køb evt. en voksendyne med god bæreevne, klip den over på midten og tag dernæst den ene del og klip over igen, så har du en juniordyne og to babydyne. Med symaskinen lukker du dynes nye “ender”. Vil altid anbefale at man har en backup dyne – særligt hvis man har en gylper eller bleen sidder skævt.
– Sengetøj 1-3 sengesæt, igen ekstra sæt, da nogle babyer kan være aldeles utætte.
– Voksipose eller anden kørerpose.
Jeg er personlig til voksiposen og vælger man at bruge posen, vil jeg anbefale at man anskaffer baby en tyk trøje – evt i uld; som den kan have på så den ikke bliver kold på bryst og arme. Hvis man ikke er til voksi, så er en god kørerdragt et must – jeg er uldfan og måske baby er så heldig at have en bedste eller olde som er god med et par strikkepinde. Jeg har fået Vilmers farmor til at stikke denne lækre uld kørerdragt som dels kan bruges i barnevognen, viklen eller autostolen.

Babys Garderobe
Personligt er jeg ikke fan af storforbrug og jeg synes det er hæsligt når jeg får anskaffet mig noget jeg ikke får brugt. Det er i min verden spild af ressourcer, materialer og frås. Derfor har jeg hele vejen igennem min graviditet arbejdet med grundtanken om jeg gerne ville købe så meget brugt som muligt og skære alt unødvendigt fra. Børneloppen i Valby har været min bedste ven, når det er kommet til at gøre gode brugte køb.  Jeg har før skrevet om hvordan man kan spare penge ved at købe brugt og planlægge sine køb, du kan læse indlægget her: 
Genbrugs Baby.

– 10 sæt tøj
Jeg synes 10 sæt tøj er rigeligt og det er inklusive natdragter da en baby i min verden heller end gerne må have en heldragt – sparkedragt på alle døgnets 24 timer.Altså jeg ved ikke hvor mange der ejer et one piecs, men det er nu engang skønt bare at være klædt i et helt stykke, hvis ikke man kan / skal være helt bar.
– 7 stks. Uld underlag. Da Vilmer bliver en efterårs/vinter baby, så har jeg købt 7 underlags uld bodyer til ham.
– 2
par uld strømpebukser.
– 5 par strømper
– 1-3 tykke trøjer.
– En hjelm eller hue.
– hagesmække

Vilmer har ikke den store garderobe MEN jeg er overbevist om at vi klare den og ellers så kan vi spæde op.

– 20-40 stofbleer.
En ting jeg helst ikke vil gå ned på er stofbleer og det er fordi jeg har oplevet at det fungere bedst at lave amme zoner.

En amme / flaske zone.
En ammezone er områder i hjemme hvor jeg kan amme. En zone består for mig af “alt er ved hånden” alt betyder for mig vand og snack da blodtrykket falder en del når jeg ammer og så gerne en fjernbetjening oplader, er tæppe, blad lignende og eller flere stodbleer Normalt har jeg en fast zone i sofa og soveværelset

Større Udstyr
– En seng til baby
Det er en individuel sag, hvad man er til når det kommer til babys seng. Nogen elsker vugger, andre har slet ikke plads til en seng og så igen – er det måske slet ikke sikkert man har lyst til at baby skal sove andre sted end hos mor og far.
Hvis man køber en vugge eller tremmeseng så er det en god ide at have ekstra lagner og igen vådlæggerlagen til sengen.

– Puslebord
– Puslepude
– Hoved / halefad
– En lille uro til over puslebordet
– Vågelys. Den første tid, hvor baby laver i sin ble over natten, er det rigtig dejligt at have lidt vågelys ved puslebordet, så man ikke skal tænde kraftigt lys og få “nogen” til at tro det er dag.

Til pusle og pleje.
– En natursvamp, til at vaske baby med.
– Vat Patts til bagdelen.
– Skumklude.
– Duftposer til lortebleerne – Kvickly har en pakke med 200 stk for 36 kr. Synes de fungere godt og så i den blespand som man får med i BabySams babypakke.
– Zink Salve.
– Babyolie.
– Blød børste.
– Neglesaks.
– Snotsuger.
– Vatpinde.
– Håndsprit.
– Termometer
– En god håndcreme til Mor og Far.
– En fedtcreme, uden vand – til beskyttelse mod frostskader på kinderne.
– Klaricare Baby Næsedråber og JA – det skal være dem. Den opløsning og dets lille naturlige indhold af hypertoniske havvand som er større end på de almen saltvands dråber, er genial til babys nogengange tilstoppet næse. Det er virkelig et fantastisk produkt.

Mine fif til en rød numse.
Det sker at baby nogle dage laver 15-20 lortebleer (jubiii) og det kan altså godt give en lille bavian bagdel, når der hele tiden skal vaskes efter sådan en omgang. Derfor synes jeg at E-vitamin salve og eller Bepanthen Salve er helt fantastisk og uundværligt i skuffen ved puslebordet. Begge dele kan købes i Matas og på apoteket.

Nice to have – need to have
I denne verden, hvor der hele tiden opfindes nyt og utroligt smart babyudstyr, så kan det jo virkelig diskuteres hvad der er nice to have og need to have. Personligt synes jeg følgende ting er rigtig dejligt at have i hjemmet når baby kommer.

– En brystpumpe
– En skråstol eller babyindsats til trip-trap-stolen
– Et aktivitetscenter
– Et badekar, kan personligt anbefale et flexi bath
– Et babytæppe, igen hvis baby har en strikkekyndig bedste så kan det royale svøb bestemt anbefales.
– Et godt møbel at amme eller give flaske i.
– En ammepude

Et putte-kramme-dyr.
Det bedste jeg har givet mine børn, udover masser af kærlighed selvfølgelig, har været et putte-kramme-dyr. Jeg har sammen med Hr. mand, valgt en lille bamse, som skulle følge baby. Jeg synes personligt det er rigtig dejligt at mit barn – med tiden har haft denne lille bamse, som tryghedsskabende element. Carl på 4½ er fortsat meget knyttet til sin kanin.

 For at gøre denne bamse ekstra lækker og sikre at baby vil tage denne bamse til sig, så har jeg altid sovet med bamsen i ugerne op til fødslen. Der er kvindens hormoner ofte på sit højeste, hvilket sætter sig i duftkirtlerne og derved kan man afmærke netop denne bamse. Jeg plejer at ligge bamsen i en frysepose om dagen, for så at putte med den om natten igen. Hvis man vælger denne løsning – så vil jeg klart anbefale at man indkøber mere end en kramme-bamse, da de fleste babyer / børn ikke lader sig spise af med en dejlig ny og blød version af samme bamse, hvis den oprindelige skulle blive væk. Derfor er et rotationssystem mellem den samme bamse os en god ide.

Grunden til jeg har valgt en bamse, frem for en nusseklud er, at jeg helst ikke vil fjerne mit barns tryghedsskabende element på længere sigt. Så hvis man vælger en klud, synes jeg man som forældre skal anerkende den sandsynlighed der kan og er for, at barnet i en alder af 5-7 år fortsat er rigtig glad for netop denne nusseklud os selvom man måske har købt andre lækre krammedyr i håbet om at få lirket nussekluden ud af barnets hånd.

 Samme metode med at afsætte duftspor på en bamse, kan bruges på det dynebetræk man påtænker sig at der skal være på babys dyne, den første tid. Jeg har aldrig selv gjort dette, da mine børn ofte gylper og betrækket derfor er blevet skiftet indenfor 1-2 dage.

En vuggevise eller beroligende sang
Baby kan hører dig, mens det ligger inde i maven og hvorfor ikke udnytte dette?
Jeg har altid udvalgt en sang, som jeg gerne har ville have blev mit barns sang. Sangen har haft det formål at skabe ro og tryghed, hvilket oftest gøres med genkendelighed. Derfor vil jeg anbefale denne gratis ting, vælg en sang og syng – spil den gerne mens baby ligger i maven og når den kommer til verden.

 Både Aksel og Carl har altid kunne finde ro, hvis Hr. Mand eller Jeg sang deres sange. Aksel havde ”langt ude i skoven” og Carl ”Buster”. Mens vi sang dansede vi i små rolige kvadrille (grundtrinnene fra brudevalsen), det har altid virket ved aftenuro og nattegråd, sygdom og overstimulerende dage. Selv i dag hvor Carl har brug for lidt ekstra tryghed, virker Buster.

 Vilmer får sangen ”Klatremus Vuggevise”, hvilket sjovt nok passer til hans Putte-kramme-dyr og hele det rævetema som en eller anden mor er gået amok med på hans værelse.

Du skal selvfølge os huske at købe bleer mm. men lige den detaljer tænker jeg ikke du glemmer .

Kærlig Hilsen Christina

Har du lyst, kan jeg også følges på , Facebook Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

 

 

3 comments / Add your comment below

 1. Fantastisk liste! Tak 🙂

  Vi er selv igang med at købe ind til første-arvingen, og synes det er så uoverskueligt.
  Vi er ved at være ned på kun at mangle mindre ting, det er så lækkert 🙂
  Lige et par spørgsmål til listen:
  Hvilket andenæb kan du anbefale?
  Hvilke vådligger lagner har du erfaring med er gode?

  Igen tak for en god liste, der er i hvert fald kommet lidt på min liste 😉
  Mvh Lise 🙂

  1. Hej Lise.
   Det kan hurtigt blive en sand jungle at kaste sig ud i.
   Jeg vil anbefale dig at købe et vådlægger lagn som er indbygget i lagnet – det kan du få i jysk og i IKEA. Derved slipper du for at have et stykke under det rigtige lagn som folder i tide og utide.

   Andenæbet er genialt og koster ikke det vilde – slet ikke hvis du søger efter det brugt. Jeg har og er utrolig glad for det fra Aussies finest er virkelig godt og passer til alle barnevogne og klapvogne. Det er nemt at montere og luftigt, så hvis du en varm sommerdag trækker det godt ned, så er ventileringen fortsat god. Derudover dækker dens fang alt efter hvor du placere det på vognen, hele dens liggemål, så end ikke små ben bliver ramt af sol.

   Held og lykke i din graviditet.

   1. Super fint, mange tak for svaret 🙂

    Havde også øjnet lagner fra Jysk, de passer nemlig i størrelsen med vores vugge, der er sådan en familie arvesag.

    Tak for det, alt vel indtil nu, så mon ikke det går. Nu ser vi bare frem til slut november hvor hun gerne skulle melde sin ankomst 🙂

    Mvh Lise

Skriv et svar