At Bo bedre : en spise- og dagligstue

Intro
Som det måske er gået op for de fleste, særligt hvis man følger med på min instagram profil @Mig_Og_Morskabet, så er mine elskede løbesko pakket væk. Det er de grundet ønsket om at passe på en voksende mave og konsekvensen af et keglesnit fra 2014. Så hvad sker der, når løberen ikke kan løbe. Hun kaster sig over et nyt projekt. Til oktober skal vores knap 100 km2 store 2 sals lejlighed på Frederiksberg huse katten Cava, opkaldt efter det man kan drikke, 1-2-3 drenge, Aksel 2011, Carl 2014 og Vilmer 2018 samt Hr. Mand og MIG. Det betyder at der skal tænkes kreativt, i kubikmeter OG vigtigst af alt budget venligt, når nu hele vores lejlighed skal “genindrettes” og omtænkes, således at vi kan bo med børn og vores børn kan bo med os.

Igennem en række af indlæg, med titlen “At bo bedre” vil jeg forsøge at tage jer med i, hvordan Hr. Mand og Jeg tænker bolig, indretning og mest af alt kreativt. I titlen på disse indlæg, ligger tanken om hvordan vi som familie kan komme til at bo bedre, uden af skulle føle os nødsaget til at rykke teltpælene op, vi elsker nemlig vores lokalområde, som vi nu har boet i, siden 2007. Derudover vil vores indretning bræger et tydeligt præg af en glæde for genbrug, genanvendelse af egne møbler OG en tanke om vi godt selv kan lave nogle møbler frem for at betale for dem i dyre domme hos diverse interiørbutikker.

Skulle du have lyst, kan du under kategorien “Den der bolig”, løbende finde “At Bo Bedre” indlæggene samt andre boligrelevante indlæg.


Dengang det hele startede…
Vi sidder omkring sofabordet med min svigermor. Hun har passet drengene og på en eller anden måde kommer vi ind på noget som gør Hr. Mand og Jeg kigger på hinanden, for at vi dernæst fortælle hende, at hun til efteråret skal være farmor for 5 gang. Hendes reaktion skatter jeg til evig tid. Da hun har besindet sig, tørret glædestårerne bort, udelt krammer og placeret sig på sofaen igen spørger hun “Hvor skal I alle være?”.

Siden den vinterdag har min svigermor støttet op på utallige måder, med alt fra børnepasning, en tur i ikea og meget meget mere, sammen med resten af væres skønne bagland, så vi har kunne gøre vore hjem klar til at en ny beboer flytter ind. Hjemmet er nu endelig færdig, jeg vil dog mene at jeg har et lille barselsprojekt ude i vores køkken, som jeg gerne vil male engang – men det går nok alt sammen. Alle rum er blevet gennemarbejdet, med tanken om at vi godt kan selv og at løsningerne skulle være funktionelle, afspejle os som en familie og meget gerne være billige.

Det rum, som har skulle løfte den største opgave idet vi bliver en lille familie på 5, det var vores stue / spisestue. Rummet som førhen kun var vores stue. Det skulle nu både være spise og dagligstue. Det krævede at vi lagde hovederne i blød og smed alle kreative tanker på bordet.

Som jeg nok allerede hundrede gange før har skrevet, så arbejder jeg bedst med at opdele et rum i funktions zoner. Dette rum skulle nu havde to primære funktioner, nemlig en spisezone og en sofa zone.

Vores spisekrog
Både Hr. Mand og jeg har længe haft en stor kærlighed for ældre rustikke langborde. Helt tilbage i tidernes morgen arbejder Hr. Mand som vintjener på en lille vinbar i Nansensgade KBH. Den havde de fedeste langborde, som nok rokkede lidt, men de kunne virkelig noget.  Så da vi skulle lave en spisekrog og dertil have nyt spisebord, begyndte jeg at søge efter gode bud på langborde – plankeborde. Et plankebord fra et bolighus kan hurtigt koste noget, fra hvad jeg mener er fra den forkerte side af 5000 kr. Det måtte og skulle kunne gøres billigere og det kan det virkelig. Den billigste løsning var et par stål ben fra IKEA og masser af knofedt, så kunne vi lave det bord vi ønskede os, til næsten ingen penge. Hvis man søger på diverse bordben på DBA, findes de i forskellige prisklasser. Havde jeg haft lidt flere penge på lommen, så havde jeg nok købt nogle af dem som diverse smede svejser på bestilling.
I stedet købte vi bordben i IKEA til 50 kr. stk. Derudover købte vi nogle genbrugsbrædder via DBA, som blev brændt, slebet i evigheder og dernæst smurt ind i linolie og så stod vi med det look vi ønskede. Derfra galt det bare om at skrue benene på og bordet var færdigt. Bordet er som vi ønskede, langt, rustikt og ”upoleret”. Til bordet har vi stillet vores tidligere spisebordsstole, som er klunset, købt og arvet. Den klunset har dog fået en lille klat sort maling. Jeg synes der hører sig en bænk til et langbord og derudover ville bænken gøre vores spisekrog tog sig lidt mindre ud.

 

Der er mange måder at lave og udforme en bænk på. Vores bænk er bygget af to gamle træ traller som er opstøvet på dba til en pris der matcher en ramme øl. Hvorfor jeg skriver sådan – gæt selv. Trallen er slebet i evigheder, smut med lindolie og sat sammen, så den havde en god stabilitet og kunne holde til lidt af hvert. Oprindeligt skulle der ikke havde været en hylde under bænken men da den ellers havde været for ustabil, blev det løsningen. I dag står der børnespil, lys og to kasser fyldt med børnekrea på hylden, heriblandt modellervoks og malergrej.


For at indramme vores spisekrog og samtidigt afgrænse den fra det store rum, har jeg malet et mørkegrønt felt. Dertil har jeg ophængt to billeder, hvis rammer begge har fået en klat kobbermaling. Det har lamperne, som oprindeligt er købt i tidernes morgen til 50 kr og dengang var de gule os. Det rå look fra trallerne er blødt op med lidt puder og skind og Wupti, er stks spisekrog som altid har plads til en mere, hvilket er enormt praktisk når ungerne har legekammerater med hjem, naboen kigger forbi eller hvis bedsteforældrene kommer til middag. Bord og bænk har samlet kostet 400 kr. at lave og det krævede ikke de vilde håndværker evner, bare god toldmodighed med en rystepudser.

Dagligstuen
Med spisekrogen på plads, kunne vi gå i gang med sofaen eller faktisk var det omvendt, men i dette indlæg starter jeg med det der kommer først, når man træder ind af døren til spise- og dagligstuen.

Som så mange andre ældre lejligheder på Frederiksberg, har vi i vores stue en karnap. Vi har før prøvet at have en sofa stående i karnappen, men der er røget meget plads, grundet sofaens pasform og samtidigt var svært at “nyde udsigten” fra en sofa som aldrig helt fik fyldt ”rummet” ordentligt ud. Vores lejlighed ligge placeret ud til en mindre plads og har derfor ikke en blok overfor sig, hvilket gør lyset kommer godt ind i lejligheden og vi kan på mange måder kigge rigtigt ud på verden, hvilket ungerne virkelig nyder. I vores søgen efter en god og optimal løsning, begyndte vi at tegne rummet og det behov vi havde. Som børnefamilie, tror jeg aldrig man kan få for meget opbevaringsplads, da det at hver ting har sin plads – i min verden, mindsker rod. Samtidigt havde vi brug for at have en sofa hvor vores børn kunne ligge med en dyne, uden at det skabte problemer og da ingen af os er til de store flyde sofaer, så måtte vi tænke ud af boksen. Vi prøvede derfor at fremtænke en løsning med plads til opbevaring, mange børn og en ekstra funktion idet vi os synes det er rart at have en ekstra seng i huset, særligt når der kommer et spædbarn ind i familien. Det er rart at Hr. mand eller omvendt, kan trække sig for at få søvn, hvis vi står med meget natte uro.  Derudover skulle vores nye sofa fylde karnappen og give plads i rummet. Løsningen blev at vi ville bygge en sofa på bogkasser i karnappen og der følger snarest en guide til denne løsning, hvis man skulle have lyst til at kaste sig ud i et lignende projekt. Jeg har selv bygget sofaen og Hr. mand radiatorskjuleren. Madrasserne et arvet fra en venindes tidligere pallesofa og er 25 cm tykke madrasser, som klassificeres som almene madrasser til en seng. Det er muligt at købe hyndemadrasser på mål, via diverse shops, men det er dels rigtig dyrt og deres kvalitet er ikke beregnet til at fuldvoksne mennesker skal kunne ligge på dem. Vi har til sofaen fået nogle tilhørende loungepuder, så man selv kan modulere sig en god siddeplads i sofaen.Både madras og puder er ombetrukket med stof købt i stof og stil og det var relativt simpelt, men en af de dyre poster i projekt ”hjemmebygget sofa”. Under sofaen er der gode opbevaringsmuligheder og lige nu ligger der en støvsuger, pakkekalendergaver til ungerne OG alle vores rengøringsmidler. Derudover gør opbygningen på bogkasser, købt hos trævarefabrikkens udsalg, at vi har masser af opbevaring af bøger, nips osv.

Selvom vi ikke havde mange kvadratmeter at arbejde med, så synes jeg bestemt vi har udnyttet al pladsen på bedste vis og der fortsat er luft imellem de to zoner i spise- og dagligstuen. Hele rummet har vi forsøgt at binde sammen med farver, de materialer vi har brugt og planter, som vi generelt bare synes giver masser af liv. Derudover synes vi at de ting som vi anvender i hverdagen, krea sysler, spil, bøger osv. skaber en følelse af liv. For mig er det personligt vigtigt at drengene er repræsenteret i alle rum – soveværelse not so much, men ellers er de med i alle rum. Det er vigtigt for mig, at de kan se de os er her og deres ting ligeså. Så ved at lade deres sager være en del af indretning og blive opbevaret synligt, skabes der efter min mening, et rigtigt børnefamiliehjem. 


Vi har malet vores gamle vitrineskab fra DBA og montanareol grå, samme farve som ude i entreen og det har givet møblerne nyt liv og en afdæmpet plads i hjemmet. I montanareolen har vi stillet spil, farveblyanter og papir frem og det gør at der oftere tegnes en tegning ved bordet, ligesom der hurtigere kan skabes lyst til et spil mikado.  Over montanareolen har vi hængt et gammelt jerngitter op med lidt forskellige billeder på. Gitteret er fundet for nogle år siden, da en af nabolejlighederne blev renoveret og har før hængt i soveværelset.


Alt i alt synes jeg vi har fået lavet os en rigtig god spise- og dagligstue og jeg elsker virkelig at vi kan være sammen på en tættere måde end førhen. Så når jeg sidder ved bordet en lørdag og læser i et blad, mens drengene sofaslapper den eller leger inde på legeværelset med dørene åbne, så er vi stadig i nær kontakt eller omvendt … når jeg i min højgravide tilstand har smidt mig på sofaen med ungerne på hver sin side og luller lidt hen .. så er vi stadig nær hinanden og med god plads til krammedyr og dyner.

Jeg håber du igennem mine bolig indlæg har fået lidt inspiration til hvordan man kan anvende sine kvadratmeter på en lidt anden måde og hvor enkelt det faktisk er selv at lave sine egne møbler.  

Tusind tak fordi du læste med.

Kærlig Hilsen Christina

Har du lyst, kan jeg også følges på , Facebook Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

Skriv et svar