Velkommen, du kære Barselsliv

Det var med en lidt bittersød fornemmelse, jeg åbnet brevet fra Udbetaling Danmark, på min terminsdato.
Brevet mindet mig dels om, at jeg endnu ikke havde født – hvis jeg nu skulle være i tvivl og så var det et bevis på den hverdag der ventede mig, lige om snart.

Siden jeg blev færdiguddannet som kandidat, har jeg været jobsøgende dimittend. Vi behøver vidst ikke være forfremmet til chef’er, for at tænke sig til hvor attraktiv en gravid i uge 25 lige er for arbejdsmarked? Det passede mig faktisk fint, da jeg mentalt skulle have plads til at forberede mig på barselslivet. Måske må man ikke sige det i dagens Danmark, men det er sandheden. Jeg skulle simpelthen lande, ovenpå et benhårdt kandidatstudie og følelsen af, at jeg på så mange måder havde “holdt ved og ud” efter min depression. Derfor var denne forberedelse, der mest af alt gik sig på at lave “alt klar”, inden baby kom. – en vigtig del for mig personligt. Forberedelsen indebar blandt andet en total make-over af hele lejligheden og jeg synes faktisk resulteret blev så godt, at en eller anden skulle have parkeret en bus foran vores opgang og hele familien så kunne have råbt “Move The Bus!”. Forberedelsen var vigtig, da jeg ønskede at skabe de bedste muligheder for jeg kunne “holde” ud at sætte mig og gå i ammelejr. Mit bedste fif til kommende forældre er, hvis mulighederne er til det, at man får styr på alle de der små projekter, manglende paneler, loftrummet osv. Fyld fryseren med den gode kødsovs, gryderet og evt isbind.
Sørg for at I er praktisk “klar”, til Baby lander. 

Hvordan gør man sig som par klar?
Det gælder både praktisk, men personligt, synes jeg den mentale del er vigtigere. Få tanket godt op på parkontoen, få talt igennem om det forestående forældreskab. Få lavet en lille “ægtepagt”, om at det er jer NU og ligemeget hvad verden bringer de næste år, med de undtagelsestilstand man som nybagte forældre kan komme i, så står i sammen. Hr. Mand og Jeg lovede hinanden, dengang vi fik Aksel, at ingen “gik” før han var 3 – vi vil helst holde fast i troen på dette er for evigt og det tror jeg inderligt os på, men jeg er os realist og måske endda lidt for påvirket af statistikkerne over skilsmisser. Hvis en af os bakkede ud, mens vores barn var 5 måneder, 1½ eller lignende, så ville det ikke være fair for vores forhold, da er forhold virkelig kan komme på vildspor, når storken først har overleveret en baby i ens favn… og et ømt understel … vi fik så Carl da Aksel var 2,5 år, derved galt samme regel igen. Måske var det derfor vi kom helt i hækken, endte i parterapi og Moren på psyk, da Carl var knap 3. … dårlige humor kan forekomme.

Nu står vi igen, med et lille nyt menneske, som fortjener alverdens kærlighed, tryghed og stabilitet. Særligt stabilitet er i min bog, altafgørende. Jeg tænker ikke stabilitet i form af faste rutiner og jeg mener heller ikke spontaniteten skal sættes i skammekrogen, tværtimod. Stabiliteten skal komme i den kærlighed, nærhed og kontakt man giver sit barn. Som forældre skal man helst være stabil og en baby kan regne med. Det er selvfølgelig umuligt altid at være en stor gang overskud og uden psykologiske skørheder, men hvis man stræber efter at være den Baby kan regne med, er ens advokat, som sikre ens trivsel, vilkår gør at man er til at stole på, så tror jeg virkelig man er godt på vej.

Når barslen er igang
For mange starter barslen, i det øjeblik man træder ind i sin bolig, med den der “ting”, som ingen på hospitalet sagde man skulle aflevere tilbage. Jeg synes det er et syret øjeblik, der hvor man træder ind i sit hjem, med en baby i favnen – eller autostol. Så begynder det hele for alvor,  hvad end om det er første, anden eller tredje gang… 

– Hvordan lander man så lige i sin egen barsel?
Jeg tror der er stor forskel på første, anden og flere gangs forældre, samt hvilken tilstand man er i efter fødslen og yderligere det barn man har fået.  Sidder man på en badering, eller har man tabt meget blod under fødslen, så er det vigtigt at tage hensyn til netop dette og acceptere at fødslen tager en forlænget restitutionstid. Denne gang havde jeg selv tabt en del blod og det gjorder jeg holdte mig meget i ro den første uges tid, foruden den skolehjemsamtale vi var til dagen efter udskrivelse fra hospitalet. Da Vilmer blev en uge, fik jeg konstateret en urinvejsinfektion med feber og hele balladen, så uge 2 blev os ret rolig, udover at Hr. mand startede på arbejde og derfor kun havde 6 dages barsel. I vores tilfælde, ud fra hvordan vores hverdag og familie er skruet sammen samt min person, så passede det rigtig fint. Ellers vil jeg altid anbefale at begge forældre tager en god opstart på familielivet sammen. Hvis baby får bryst, kan Far hurtigt føle sig “overflødig” i starten, men i virkeligheden kan far få en god mulighed for at pleje hans hulemandsgen og for alvor træde i beskytter positionen. Han kan passe på Mor og Baby, sikre Mor får sin søvn og mad, som derved hjælpe Mor til at få hendes mælkeproduktion op at kører. Derudover kan han værne for de mange barselsbesøg, der kan komme og sikre at hele familen får lige præcis det den har brug for, hvad end om det gælder fuldstændig ro, spontane barselsbesøg i flæng eller noget helt tredje.

Mandag og fredag, (barsels) helligedage
Herhjemme fungere vores familie bedst med et ugeskema, madplan og god koordinering af ungernes aktiviteter, legeaftaler og snak om hvem der henter – bringer. Derudover har Vilmer og Jeg bedst af, at have “fri” mandag og fredag. Disse to dage er hellige, de første mange måneder af barslen. Mandagen bruger vi på at lande efter weekenden, hvor der har været fart over feltet, i form af Vilmers skønne storebrødre er hjemme. Mandagen kan os rumme en ekstra fridag til Carl, oprydning efter weekenden og en rigtig god lur til mor, da det os kræver en del for mig, at være mor til tre. Da vi altid handler om søndagen og jeg  derudover forsøger at lave foodprep samme da, så er det ofte gjort forud for mandagen, men nogle dage er dette ikke muligt og derfor skal min mandag os bruges på foodprep og ellers at hente drenge tidligt, så ungerne får en rolig start på ugen.
På den måde kommer vi bedst muligt, rolig fra start.

Foodprep er altid en anbefaling værdig og særligt under barsel. Det er uhyr vigtigt at få spist, således at ens energiniveau forbliver stabilt og hvis man ammer, at der kommer noget indenbors som kroppen kan lave god mælk af. Da jeg har en del gravidtetskilo jeg gerne vil have smidt, så består min foodprep ofte af en god salat med linser, bønner eller lignende. Således at jeg let kan hælde lidt i en madkasse eller på en tallerken, smide et kogt æg, falafler fra frys eller en dåse tun til som protein og på den måde, har jeg nem og billig frokost, både hjemme og til at tage med på farten. Derudover er der skrallet en god portion gulerødder, som står i en bøtte med vand, som os kan smides en i frysepose og komme med i pusletasken. Der er bagt knækbrød og sikret at køkkenskabet er fyldt med jumbo rosiner, mandler og andet godt, som jeg kan snuppe en håndfuld af, om nødvendigt. Hvis ikke jeg tænker fremad, sikre der er gode alternativer til en håndfuld matadormix eller den lækre plade chokolade, så ender jeg med at gå sukkerkold og give mig selv et kvik fix, frem for et måltid sammensat af hurtige og langsomme kulhydrater der gavner mig langt bedre. Det her handler ikke om “slanke kost”, men mere om at spise, så jeg ikke brænder sammen, bliver hangry og springer op som en trold af en æske. 

Fredagen bruges forud for weekenden, til at gøre klar. Det indebære lidt kvalitetstid med en støvsuger og en karklud. På den måde er der gjort “klar” til at familien kan bruge tiden på bare at være og Vilmer og Jeg snupper en hud mod hud lur. 

Barsel = Et fuldtidsjob 
Nu ved jeg godt det lyder enormt afslappende og det kan en barsel da for nogen os være… men det er altså et “arbejde”, spørgsmålet er så bare om man elsker dette arbejde – der er jo nogen, som ikke trives med at være på barsel. Arbejdet handler om at sikre et lille menneske holdes i live, udvikler sig som det skal og mærker en masse kærlighed og omsorg. Dette skal ske, samtidigt med resten af ens hverdag os gerne skal fungere, det er dog altid 2. prioritet i min verden. Det gør der i perioder kan findes enorme nullermænd og easy aftensmad ala. risengrød på rulle eller morgenmadsprodukter. Ingen dør dog af dette ! Det kan man dog gøre af stress og desværre bliver mange kvinder stresset under deres barsel. 

Her er det vigtigt at tillade sig selv, at skure på ens knapper for aktivitets niveauet, samtidigt med man tager ens babys behov i betragtning. Der findes ingen rigtig måde, at holde barsel på, tværtimod er der mange forkerte. Særligt den, hvor man tænker at man SKAL nå babysvømning, rytmik, bage perfekte kager til mødregruppen, bo sådan at bo bedre vil kigge forbi, have smidt alle Preggo kilo og samtidigt med at ens barn bare er så skide fremmelig.
Rolig nu ! Bare fordi Maja-Emma bare kan ALT i hele verden, betyder det ikke at du skal og kan …  min erfaring er os, at ingen kan alt, i hvert fald ikke ret lang tid ad gangen og her taler jeg af virkelig bitter erfaring.

Hvordan skal man så komme ind i sit nye arbejde ? Finde en rytme, lande?
Forberedelse er en stor del af min rytme. Efter hvert skift, ordnes puslebordet og gøres klar til næste gang – pusletasken pakkes altid om aften osv. Det hjælper mig og sikre jeg ikke står og tænker “FUCK – jeg er løbet tør for bleer”, det har jeg prøvet og jeg har os prøvet at gå i H&M og købe en nød Body fordi Aksel havde overskridt den gamle. 

Jeg synes det har været rigtig godt lige at mærke efter på egne og Vilmers behov og jeg ved godt hvis behov der skal mødes først. Det er de behov, som gør jeg ofte sidder og er ved at tisse i bukserne under en amning. Ved at lande, lige finde en god rytme i hjemmet, lave amme baser( drikkedunk, stofblee, pude osv ) alt hvad man behøver under og efter en amning indenfor rækkevidde , få hvilet ud ovenpå fødslen og få en amning eller flaske “rutine” op at køre så har jeg os en erfaring at trække på, når nu vi skal ud eller bare forsøge at lave andet end at trisse rundt derhjemme. Rutinerne er derudover set an, jeg har tjekket hvordan jeg kan amme Vilmer mens han ligger i en voksipose, vurderet hvad der er vigtigt at have i pusletasken, lært Vilmers signaler at kende for sult, træthed, kontant osv. Så lige nu, er Vilmer for alvor ved at være klar til at erobre foretovne og ellers stornyde vores barsel .

Tusind tak fordi du læste med 🙂

Og hvis du som jeg er på barsel, rigtig god barsel .

Kærlig hilsen Christina 

Har du lyst, kan jeg også følges på , Facebook Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

Skriv et svar