Skal vi lege .. og lære?

 

Dette indlæg indeholder reklame 

At se sine børn lege, er i min verden, lidt magisk hverdagskrydderi. Det at observere ens børn lade fantasien blomster, velvidende om at det er en selv, der faktisk var med til at vande lige præcis denne fantasi, da de var mindre, det er magisk og på mange måder med til at skabe små ” full circle moments”.

Fra barnet kommer til verden og de første spejlinger, lyde og små sjove grimasser laves, der starter legen. Personligt “legede” jeg allerede med drengene, da de lå i maven. Når de sparkede, trykkede jeg tilbage, samme sted, som sparket var mærket og sådan kunne vi ping-ponge frem og tilbage. Legen har jeg sidenhen differentieret i forbindelse med barnets udvikling, og her oplever jeg som forældre, at komme lidt på prøve. Særligt når det kommer til legetøj, der kan stimulere netop den kognitive udvikling mit barn er i og jeg tror bestemt ikke jeg er den eneste forældre der oplever denne slags? Jeg har sågar lavet en del “fejlkøb”, til børnenes legetøjskasse og det føles hundrede gange være end at købe en kjole med de forkerte snit, da legetøjet jo allerede er kommet ud af æsken..

Jeg har i dag 3 drenge, Vilmer som er knap 3 uger, Carl på næsten 5 og Aksel på 7 år. Deres udvikling er vidt forskellige og alligevel leger både Aksel og Carl med meget af det samme legetøj, dog på hver deres måder. Vilmer er endnu ikke nået til, at det er andet end mors bryst der kan være en del af den orale fase. Carl og Aksel leger begge lange gode lege, hvor alt fra historier som Ronja Røverdatter, Nordiske Guder, skurke og helte mm. implementeres i legen. Carl er pt. i et stadie hvor han helst vil lege uden opsyn og derfor beder os ”gå”. Aksel leger ofte til og med en lydbog kørerende på anlægget, ligesom jeg gjorde det, da jeg var lille.

At lege, er i min verden, et privilegium for børn, som forældre skal værne om. Legen kan på mange måder være truet af elektroniske apparater, lange skoledage og fortravlet forældre. Jeg anser selv en af mine vigtigste funktioner i moderskabet, at lege med mine børn, hjælpe dem med at udvikle deres fantasi, sætte den fri og tage den til nye højder. Derudover kan legen være med til at udvikle og træne sociale færdigheder og “spilleregler”. Det kan dog være svært, nogen gange at finde redskaber eller ja legetøjs som kan hjælpe med at stimulere bestemte egenskaber. Derfor takkede jeg ja til at teste den online legetøjsbutik Legeakademiet.dk af, i samarbejde med Momstertest.dk

Legeakademiet.dk består af legetanter og onkler, som elsker at sælge udviklende legetøj, som kan understøtte læringen på en sjov og naturlig måde, idet den leges ind. Legeakademiet.dk ønsker at lege børn klogere, uden grænser for hvad legetøjet kan opdyrke, styrke, udfordre og stimulere når det er i bruge. For en relativ rutinerede forældre som jeg, kan det dog stadig være svært at skabe sig et overblik over legetøjets magiske verden og dets evner, egenskaber og muligheder og derfor synes jeg specielt at Legeakademiet.dk fortjener et solidt skulderklap, da dets legetanter og onkler ved hvad det er, deres legetøj kan.

I forbindelse med min test af dels Legeakademiets shop og deres produkter, skrev jeg til tante og onklerne, for at høre deres bud på legetøj der kunne understøtte stimulering af bestemte evner og kundskaber hos mine to store drenge. Vi har mere end rigeligt med LEGO, figurer, motorisk udstyr osv., men jeg har følt drengene manglende noget legetøj, der kunne stimulere den matematiske og sproglige sans ”direkte”, derudover søgte jeg legetøj som kunne skabe fordybelse, udvikling af fantasi og samtale understøttende. Aksel er rigtig glad for matematik og jeg ville gerne lege med matematik, sammen med ham, lidt ala. vi er her ikke for sjov – men vi skal have det sjovt mens vi er her. Jeg fik tilsendt en række anbefalinger i forskellige prisgrupper og dertil hvorledes jeg kunne anvende det enkelte produkt. Dette galt ligeledes ting til Carl. Personligt tiltager det mig meget, at en sælger ikke vælger fra øverste og dyreste hylde – men i stedet viser et bredt udvalg af deres sortiment. Jeg synes faktisk en sælger går fallit, hvis det KUN er de dyreste produkter, der dur i deres øjne.

Jeg endte med at få 8 kort på hånden, som alle opfyldte de krav jeg havde til legetøjet og det synes jeg er kanon service og samtidigt enormt befriende for mig som kunde. Man kan enten sende en mail eller chatte med Legeakademiet, via deres hjemmeside.

Jeg endte med at vælge følgende produkter til drengene, alle med forskellige underliggende formål:

Klistermærke bøgerne: Mit hus og Min by.
Pris: fra. 65 kr.

                                         
Disse bøger er intet mindre end geniale og måske du selv husker dem, tilbage fra 90’erne?
Aksel og Carl elsker begge at sidde og finde på historier mens de indsætter klistermærkerne – som kan rykkes rundt.
Denne form for leg styrke dels deres kreative fantasifulde evne, finmotorikken, sproglige kundskaber og fordybelsen.
Aksel kan særligt bruge flere timer på at lave sin helt egen historie til netop den side han er ved at opsætte og vi oplever allerede nu, i forbindelse med Aksel skal skrive små historier i skolen, at disse hæfter kan hjælpe ham med at udvikle en historie. Derudover at det nem og praktisk underholdning at have med på ferie og i “byen”.
Så disse hæfter vender jeg helt klart tilbage til shoppen for at købe flere af, særligt fordi, de kan bruges igen og igen. 

Matematikspil – Træk et regnestykke
Pris: 85 kr.

Aksel er rigtig glad for matematik og kan i ny og næh bede os lave små regnestykker ,som han kan sidde og læse. Han har efterhånden lavet de fleste af de matematikhæfter den lokale boghandler har og ofte føler jeg han ender med at sidde alene og fordybe sig med tallene. Jeg vil rigtig gerne have nogle hyggestunder mens tiden fortsat er til det og samtidigt vil jeg gerne se og høre Aksel arbejde med tallene. Legetanterne anbefalede mig derfor dette simple spil, hvor man spiller mod hinanden, skiftevis drejer man på et hjul for at få at vide hvor mange tyggegummestykker man skal trække, hvor der er regnestykker på. Spillet er let at gå til og kan spilles af forskellige aldersgrupper, hvis man evt. gør brug af noget man kan tælle med eller på. Den eneste ulempe ved spillet er at der ikke følger en dansk vejledning – hvilket gør det svært for Aksel selv at læse reglerne mm.

Bogstavklodser – ABC træklodser på lastbil 
Pris. 185 kr.

Carl er blevet rigtig interesseret i bogstaverne. Han kalder stadig tal og bogstaver, for tal og har til tider svært ved at genkende de store bogstaver. Da han selv udviser en interesse for bogstaverne, mener jeg os det er okay, at forsøge at udvikle og stimulere denne interesse. Tallene arbejder vi en del med, når vi spiller krig herhjemme.

Bogstavklodserne har flere funktioner end blot det konstruktionsmæssige, og bogstaverne. De har små billeder på sig, som illustrere de engelske bogstavers lyde og derved kan Aksel os gøre brug af disse klodser og deres funktion bliver lidt multifunktionel. Desværre synes jeg at dette stykke legetøj mangler den der ekstra lækre detalje for at gå rent hjem. De fremstår meget rå i det, frem for at have en lækker overflade mm.


 

Legeakademiet.dk har et kæmpe udbud af legetøj til enhver smag og lejlighed. Jeg synes shoppen er fed, grundet det store udvalg – men nogen gange kan udvalget os blive for stort. Alligevel synes jeg bestemt man skal svinge forbi shoppen, hvis man står og søger nyt legetøj til sine kære små, hvad enten om det skal bruges inde eller ude, da shoppen rummer produkter som til hver en tid, slår de almene fysiske legetøjskæder i dk.

Jeg håber du i dette indlæg, har kunne finde lidt inspiration til hvorledes du kan lege og lærer sammen med dit barn.

Kærlig Hilsen
Christina

Har du lyst, kan jeg også følges på , Facebook Og / eller Instagram på profilen @Mig_Og_Morskabet

Skriv et svar