Nu skal i hører .. (det for børn).

Indlægger indholder reklame // Igennem de sidste par måneder, er jeg kommet med en del litteræreanbefalinger, i forbindelse med min test af abodoment hos Mofibo. HER kan du får en måneds gratis adgang til Mofibo, som ny bruger. Mofibo er gået dannet med Storytel. Anbefalingerne har overordnet set været tiltænkt voksne,  men denne gang gælder det bøger til mennesker med små ører, børnene.

Som barn elskede jeg at lytte til lydbøger, hver aften inden jeg skulle sove. Min mor læste som regel en godnatbog og derefter måtte jeg gerne ligge og lytte. Det blev en vane der varede ved og i mange mange år lyttede jeg til en lydbog og senerehen lidt beroligende musik. 

Jeg synes mediet, lydbøger til børn kan noget ganske særligt og mine børn, har rigtig godt af at kunne tjekke ud med en lydbog. Når vi rejser og skal stå i lange tjek ind køer mm. Så står særligt Aksel, altid med en lydbog på. Han ville tage ALT i lufthavnen ind og det ville skabe en enorm overstimulering, som ville komme til udtrykke via uro, ked af det hed eller udadreagerende adfærd. Simpelthen fordi han får for meget. Med en lydbog, kan Aksel være i noget med et filter og fordybe sig om stemmerne i hørerbøfferne, frem for speaker, de mange sprog og lyden af bip bip osv. Lyderbøgerne er os en hjælp, når vi er under rejsen, særligt frem for iPads, for på den måde undgår vi kørersyge og vores børn får os oplevet det at rejse – oplevelsen af landskabet forandre sig ude foran vinduet.

Tit når folk siger – vores barn får lige en pause og rækker dem en iPad, så de kan spille, tænker jeg – der er ingen pause i det, tværtimod. JO for forældrene.. Hvorimod at give sit barn en lydbog og bede det lægge sig i en hængekøje, gå en lille tur i baghaven eller sætte sig i græsset mens de lytter og glider ind i en anden verden, det giver en helt anden pause og stimulere hjernen på en anden måde, end diverse adrenalin udløsende spil.

Så generelt en kæmpe anbefaling af lydbøger herfra.

Hvad skal ungerne så lytte til og hvornår kan se starte med at lytte ?

Aksel hørte lydbog fra han var 3 og startede ud med Prop og Berta. Han elskede “den lille tykke mand og så hans ko” og vil til hver en tid anbefale Prop og Berta, til alle børn. Universet er fantasifuld, enkeltstreget handlingsforløb og men karakter børnene kan relatere til. 

Villads fra Valby er os hyggelig lytning og Vitello, som er indlæst af Nikolas Bro. I sig selv er Vitello utrolig humoristisk, men Nikolas Bros oplæsning, giver den lige et ekstra nyk. Klassiske som Alfons Åberg, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter, Peter Pedal, er alle indlæst af folkekære skuespiller, som virkelig formår at bringe ekstra liv til bøgerne.

Aksel elskede tidligere de meget “hørerspils” præget lydbøger. Lydbøger hvor stemmerne blev forandret, så som “Mysteriet ved Åbrinken”. Idag lytter Aksel til Harry Potter, Mio min Mio, Robinson Cruseo og andre gode bøger. Aksel er nået til et niveau, hvor historierne har flere karakter, mere dybde og tværgående temaer. 

Carl lytter til de mere klassiske bøgernebøger men i ny og næh tvister jeg den lige med lidt social realtisk børnelitteratur, gerne af Kim Fupz Aakoson eller Tina Sakura . 

Hvis I nu skulle have lyst til at kaste jer ud i lydbøger til børn, SÅ kommer her 10 vilkårlige anbefalinger af lydbøger til børn lyder den således :

  1. Ronja Røverdatter 
  2. Narnia (serien).
  3. Ballade om den forsvinde mumie 
  4. Hund 
  5. Prop og Berta
  6. Sigurd fortæller ….
  7. Harry Potte
  8. Skammens Datter
  9. Krageungen
  10. Bøger af Ole Lund Kirkegaard

Sidst men ikke mindst, bruger jeg E-bøgerne når jeg er på ferie og ikke kan tage alle godnatbøgerne med i kufferten, genial mulighedz

God lytning – God Sommer

Skriv et svar